top of page
Foto van schrijverBob Kosse

Hoe kortere planningscycli je projectkosten drastisch verlagen: Een gids voor mkb-bedrijven



Projectkosten verlagen door kortere planningscycli

In de snel veranderende wereld van vandaag staan kleine en middelgrote bedrijven (mkb) voor unieke uitdagingen. Klantenverwachtingen veranderen continu, technologieën ontwikkelen zich in hoog tempo en de concurrentiedruk is groot.


Voor veel bedrijven betekent dit dat lange, rigide planningsprocessen simpelweg niet meer voldoen. Hier komt een flexibele aanpak om de hoek kijken, die bedrijven in staat stelt snel te reageren, plannen aan te passen en vooral kosten te besparen.


Laten we eens kijken hoe kortere planningscycli de projectkosten voor het mkb drastisch kunnen verlagen en de bedrijfsgroei kunnen versnellen.


Wat is Wendbaar werken? 

De kern van deze aanpak, ontstond in de softwareontwikkeling en verspreidde zich naar andere bedrijfssectoren vanwege zijn focus op snelheid, samenwerking en voortdurende verbetering. Wanneer software ontwikkeld wordt is er nog veel onbekend over eindresultaat. Ook veranderd technologie in een rap tempo waar wendbaarheid geen wens, maar een absolute must is geworden.


De aanpak draait om korte werkcycli, flexibele planning en continue feedback. Hierdoor kunnen teams snel schakelen en direct inspelen op veranderende omstandigheden, zonder lange wachttijden of inefficiënte processen.


Bedrijven kunnen deze aanpak toepassen in elk bedrijfsonderdeel, van marketing tot productie, van administratie tot planning, en op die manier profiteren van dezelfde voordelen.


Wat zijn de voordelen voor jou als mkb-ondernemer?

Kortere planningscycli bieden meerdere voordelen voor mkb-bedrijven. Denk hierbij aan:


  • Efficiëntie: In plaats van tijd en geld te besteden aan uitgebreide plannen die vaak achterhaald zijn voordat ze uitgevoerd worden, kun je in korte cycli werken. Dit betekent dat je snel kunt reageren op veranderingen en jouw middelen efficiënter kunt inzetten.

  • Flexibiliteit: De tijd tussen idee en uitvoering wordt korter, waardoor bedrijven wendbaarder zijn. Dit biedt een concurrentievoordeel omdat je sneller kunt reageren op klantbehoeften en marktverschuivingen.

  • Klanttevredenheid: Door meer focus op tussentijdse resultaten en regelmatige feedback kun je beter inspelen op de wensen van de klant, wat leidt tot hogere klanttevredenheid.

  • Samenwerking in teams: Het verkorten van planningscycli stimuleert samenwerking binnen teams. Medewerkers zijn meer betrokken bij het proces en kunnen continu bijdragen aan verbeteringen, wat de bedrijfsresultaten ten goede komt.


Wat kun je doen als mkb-ondernemer om aan de gang te gaan?

Wanneer je aan de slag wilt met wendbaar werken zijn er een aantal principes waar je mee moet beginnen. Deze kun je ondersteunen door bepaalde manieren van werken te introduceren.

  • Transparantie: Wanneer je wendbaarder wilt werken, is het belangrijk overzicht te houden op alles wat er speelt. Zorg ervoor dat je dit overzicht transparant maakt met iedereen die betrokken is. Een tool als Kanban Zone is bijvoorbeeld een aanrader.

  • Kort overleg: Wanneer je inzet op wendbaarheid en korte planning, is het belangrijk goed van elkaar op de hoogte te blijven waar iedereen mee bezig is. Plan daarom dagelijks een kort overleg in om dit af te stemmen. Deze overlegmomenten kunnen de lange vergaderingen vervangen. Immers plan je voor een korte tijd, dan is een lange vergadering ook helemaal niet nodig!

  • Tijd om terug te kijken: Snel inspelen op veranderingen is weten waar de knelpunten zitten. Besteed daarom maandelijks tijd om terug te kijken. Wat ging er afgelopen maand goed? Wat kunnen jullie beter doen? Welke verachtingen zijn er voor de komende maand? Op die manier blijf je wendbaar en in staat in te spelen op de veranderende omstandigheden.


Uitdagingen die je moet overwinnen (en hoe je dat doet)

Hoewel de voordelen van kortere planningscycli duidelijk zijn, kan de overstap voor veel mkb-bedrijven uitdagend zijn. Vaak ontbreekt het aan tijd, middelen of ervaring om een nieuwe werkwijze te implementeren. Gelukkig zijn er oplossingen:

  • Cultuurverandering: Begin klein en bouw geleidelijk aan een cultuur van wendbaarheid en aanpassing binnen je bedrijf. Trainingen en workshops kunnen je team helpen wennen aan nieuwe manieren van werken.

  • Gebrek aan ervaring: Schakel een ervaren consultant in om de eerste stappen te begeleiden. Dit zorgt voor een soepele overgang en voorkomt fouten die tijd en geld kunnen kosten.

  • Angst voor risico’s: Focus op kleine, haalbare stappen in plaats van grote, allesomvattende veranderingen. Dit minimaliseert risico’s en stelt je in staat om snel successen te boeken en vertrouwen op te bouwen.


Succesverhalen uit de praktijk

Er zijn talloze voorbeelden van mkb-bedrijven die hun projectkosten drastisch hebben weten te verlagen door kortere planningscycli toe te passen.


Neem bijvoorbeeld een klein marketingbureau dat besloot om zijn klantprojecten op te splitsen in kortere, wekelijkse sprints. Hierdoor konden ze sneller inspelen op klantfeedback, fouten tijdig corrigeren en hun projectkosten met 20% verlagen.


Of denk aan een middelgrote fabrikant die met behulp van visuele werkstromen zijn productietijden verkortte en minder verspilling genereerde, wat leidde tot aanzienlijke besparingen en hogere winstgevendheid.


Zelf aan de slag met kortere planningscycli

Voor mkb-ondernemers die willen beginnen met kortere planningscycli, is het belangrijk om stapsgewijs te werk te gaan. Een vereenvoudigd stappenplan voor implementatie zou er zo uit kunnen zien.:

  1. Begin met een pilotproject: Kies een klein project uit waarop je de nieuwe werkcyclus kunt toepassen en meet het succes. Kies een project dat niet te veel risico's heeft en niet te complex is.

  2. Werk samen met een consultant: Een consultant kan je helpen de juiste stappen te zetten en problemen te voorkomen. Veel problemen die ervoor zorgen dat jouw project vertraging oploopt, is de consultant al eens tegengekomen. Deze heeft daarom voor veel uitdagingen al een oplossing.

  3. Meet je succes: Stel duidelijke meetpunten in, zoals kostenreductie, snellere levering of hogere klanttevredenheid, om de impact van de nieuwe aanpak te volgen. Zorg dat je de cijfers kent. Voor de verandering, tijdens de verandering en zeker ook na de verandering. Succes is alleen succes als je het ook kunt meten.


Klaar om jouw projectkosten te verlagen?

Kortere planningscycli bieden een uitstekende oplossing voor mkb-bedrijven die de toenemende druk van de markt willen weerstaan en tegelijkertijd hun kosten willen verlagen. Door flexibeler te werken, klanttevredenheid te verbeteren en de efficiëntie te verhogen, kunnen bedrijven niet alleen overleven, maar ook groeien. De tijd van lange, inflexibele planningen is voorbij. Het is tijd voor een dynamische aanpak die je bedrijf naar het volgende niveau tilt.


Ben je benieuwd hoe deze aanpak jouw bedrijf kan helpen? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe een wendbare aanpak jouw bedrijfskosten kan verlagen en groei kan stimuleren.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page